Anashkaloni përmbajtjen kryesore

Dhimbja e mesit dhe lehtësimi i saj

Zona torakale e shpinës (pjesa mbi mesin ose mesi) mund të dhembë për një sërë arsyesh.  Zakonisht dhimbja e mesit nuk është rezultat i një problemi më të rëndë të shpinës. Megjithatë, dhimbja e mesit mund të shkaktohet nga një numër aktivitetesh ditore ose gjendje apo sëmundje më të rënda. Zbuloni më poshtë disa nga shkaqet e zakonshme, faktorët e rrezikut dhe trajtimet për dhimbjen e mesit.   

Çfarë e shkakton dhimbjen e mesit?

Lëndimi

Sado që përpiqemi t'i mënjanojmë, lëndimet njihen si një prej shkaqeve më të zakonshme të dhimbjes së mesit. Lëndimet mund të përfshijnë hernien diskale, ndrydhjet ose frakturat më të rënda. Shpina torakale është jashtëzakonisht e fortë dhe elastike, sepse është e ndërtuar për të mbështetur pjesën e sipërme të trupit dhe organet e brendshme. Nëse keni dhimbje mesi, ka shumë gjasa të jetë si rezultat i një traume fizike ose të jashtme në këtë pjesë të mesit.

Gjendjet ose sëmundjet

Dhimbja e mesit mund të shkaktohet edhe nga një larmi e gjerë gjendjesh ose sëmundjesh. Njihet që osteoartriti dhe disku degjenerativ shkaktojnë shqetësim në këtë zonë. Përveç kësaj, dhimbja e mesit mund të jetë simptomë e sëmundjes së fshikëzës së tëmthit dhe madje e atakut në zemër (më shpesh këtë simptomë të atakut në zemër e përjetojnë gratë). Nëse ndjeni dhimbje të papritur dhe të vazhdueshme të mesit për më shumë se disa minuta në të njëjtën kohë, duhet të kërkoni menjëherë kujdes mjekësor.

Pozicioni i papërshtatshëm

A i kaloni ditët i kërrusur mbi kompjuter duke u munduar të kuptoni të gjitha hollësitë në fletë-llogaritëse njëra pas tjetrës? Apo flini në pozicione të këqija duke lëvizur sa në njërën anë në tjetrën për t'u rehatuar? Qëndrimi i papërshtatshëm gjatë ditës ose kur flini mund t'ju japë dhimbje mesi që zor se mund të trajtohet pa ndryshuar zakonet dhe ambientin në një farë mënyre.

Kush rrezikon nga dhimbja e mesit?

Thuajse të gjithë mund të kenë dhimbje mesi. Ky lloj i dhimbjes së mesit është më pak specifik për gjendjet si shtatzënia, e cila ushtron presion mbi pjesën e poshtme të mesit, edhe pse si shumica e dhimbjeve të shpinës, dhimbja e mesit mund të bëhet më e zakonshme me kalimin e moshës.

Si trajtohet dhimbja e mesit?

1. Adresoni dhimbjen

Nëse keni dhimbje mesi që nuk është shumë e rëndë ose e vazhdueshme, mund të provoni të përdorni të ngrohtin ose të ftohtin. Borsat ndihmojnë në zbutjen e ngurtësisë dhe dhimbjes, ndërsa akulli mund të ndihmojë në uljen e ënjtjes. Mund të provoni edhe medikamentet pa recetë kundër dhimbjes (sigurohuni të ndiqni udhëzimet në paketim). Megjithatë, nëse dhimbja vazhdon, atëherë duhet të konsultoheni me mjekun.

2. Identifikoni shkakun themelor

Mjeku ose kiropraktori mund t'ju ndihmojë të identifikoni se çfarë e shkakton konkretisht dhimbjen e mesit. Mjeku mund t'ju rekomandojë te një specialist, që mund të diagnostikojë ose të paktën të eliminojë shkaqet e zakonshme të dhimbjes së mesit. Marrja e një përgjigjeje përfundimtare nga një profesionist mjekësor do t'ju mundësojë të punoni me të për vazhdimin e trajtimit që duhet t'ju ndihmojë të menaxhoni gjendjen.

3. Fizioterapia

Fizioterapisti mund të ndihmojë t'ju udhëzojë me ushtrimet, të cilat do të forcojnë muskujt e dobësuar të shpinës për të ndaluar lëndimet e ardhshme ose tensionin nga përdorimi i tepërt.

4. Hiqni pengesat për një qëndrim të përshtatshëm

Mobiliet ku kaloni shumicën e kohës duhet të jenë sa më mbështetëse nga ana ergonomike që të jetë e mundur. Investoni për një karrige të mirë zyre në punë dhe provoni konfigurimin e tavolinës dhe kompjuterit tuaj për të gjetur një pozicion që do t'ju mundësojë të ruani një qëndrim të përshtatshëm. Nëse fundoseni në divanin e vjetër derisa mjekra të prekë praktikisht kraharorin tuaj, duhet të filloni të kërkoni të blini një të ri. Nëse zgjoheni me shqetësime dhe dhimbje mesi, është koha për të kërkuar një krevat të ri.

Edhe nëse e dini se dhimbja e mesit shkaktohet nga një gjendje si sëmundja e diskut degjenerativ ose osteoartriti, një krevat me më shumë mbështetje mund të çlirojë trysninë në shpinën tuaj, relaksimin e muskujve duke rritur qarkullimin dhe duke ju ndihmuar të merrni çlodhjen që ju nevojitet. Shtrati DUX është dizajnuar për të dhënë mbështetje të vazhdueshme, pa trysni, gjithë natën- çdo natë. Një shtrat nga DUXIANA do t'ju ndihmojë të çlironi dhimbjen e mesit dhe të bëhet një mjet për të mbështetur opsionet e trajtimit që ju rekomandon mjeku për shkaqet themelore.

Të ngjashme