Anashkaloni përmbajtjen kryesore

Ndërtoni folenë tuaj me pupla rose deti

“Çdo ditë prodhohen më shumë Lamborghini se jorganë me pupla rose deti.”

Pupla e rosës së detit është pupël e pakrahasueshme. Si specie e mbrojtur, merren vetëm puplat që bien vetë nga femrat që ngrohin vezët. Kur ndërtohet foleja, femrat që ngrohin vezët ndërrojnë nën-shtresën ultra pushatore të puplave nga pjesa e poshtme e butë e belit të tyre në mënyrë që nxehtësia e trupave të tyre mund të transferohet direkt në vezët e tyre inkubuese. Kur nënat pritëse dalin nga foletë e tyre për t'u ushqyer, mbledhësit e trajnuar heqin me kujdes puplat e lëshuara dhe i zëvendësojnë me kashtë.

Mbi 60 fole do të vilen për të mbledhur pupla të mjaftueshme vetëm për një jorgan, përmbajtja e të cilit është mesatarisht diçka më shumë se 0.9 kg. Prodhimi vjetor i puplave të rosës së detit në mbarë botën shkon te 2 268 kg, kurse sa për krahasim, çdo vit prodhohen me dhjetëra mijëra tonë pupla pate.

“Çdo ditë prodhohen më shumë Lamborghini se jorganë me pupla rose deti” informon Michael de la Place, një ekspert i puplave të rosës së detit si dhe themelues i kompanisë së lirit luksoz, St. Genéve. “Puplat e rosës së detit është kulmi absolut i jorganëve — madje asgjë tjetër nuk u afrohet.” Një mendim qetësues për ata që kërkojnë më të mirën, në këtë rast Jorgani Dimëror Super King DUX me mbulesë mëndafshi, i cili shitet për 11 665 $.

Si presidenti i Downmark, një organizatë jo fitimprurëse që raporton për industrinë e puplave, bën kuptim që Michael de la Place është kaq i pasionuar për puplat e rosës së detit. DUX është marrës i ekspertizës së tij të pazakontë — ai bashkëpunon me ne për një larmi produktesh. de la Place bashkëpunon me dizajnin e jorganëve, çarçafëve dhe jastëkëve tanë. Njohuria e tij enciklopedike për puplat dhe pambukun e lejon atë të krijojë dizajne që janë jashtëzakonisht efikasë.

“Me materialet izoluese, sa më të vogla të jenë xhepat e ajrit, aq më i lartë është koeficienti i izolimit,” shpjegon de la Place. Fijet e puplave të rosës së detit janë jashtëzakonisht të holla, dhe trashësia e tyre është vetëm sa një fraksion i flokëve të njeriut. Fijet ngjiten natyrisht bashkë, duke formuar një masë super të butë, por me më pak peshë se puplat e tjera. “Puplat e rosës së detit janë dy herë më të holla se puplat e patës, kështu që janë shumë më të ngrohta në dimër. Dhe në verë marrin frymë më mirë, prandaj janë më të ftohta.” Ashtu është, një jorgan i cilësisë së shkëlqyer e mban temperaturën e trupit tuaj konstante pavarësisht temperaturës së dhomës, kështu që duhet të përdorni gjithë vitin një jorgan me pupla të rosës së detit.

Rosat e ftohta do të thotë jorganë të ngrohtë

Rosa e zakonshme e detit banon në rajon subarktik dhe e kalon shumicën e jetës duke punuar në ujërat e oqeanit përqark Rrethit Polar. Veçoritë e mahnitshme izoluese të puplave të tyre i mbrojnë kundër ngrirjes — temperaturat dimërore në Oqeanin e Atlantikut Verior mund të bien nën zero gradë Celsius dhe oqeani qëndron i lëngshëm vetëm për shkak të kripësisë së tij.

Shumica e rosave të detit i ngrenë foletë në Islandë dhe vjelja e puplave të rosave të detit është një profesion në Islandë që është praktikuar prej një mijë vitesh. Edhe pse rosat e detit janë të egra, ato janë bërë kaq tolerante ndaj njerëzve saqë disa prej tyre mund të përkëdhelen kur ulen në foletë e tyre.

Studimet e kohëve të fundit kanë konfirmuar njohuritë e zakonshme që nuk u shkaktohet asnjë dëm as rosave dhe as vezëve të tyre nga mbledhja e puplave të tyre. Në fakt, një numër në rritje e mbledhësve janë eko-vullnetarë që mbështetin strehët e kafshëve të egra për vetë rosat puplat e të cilave mbledhin. Gjithashtu vlen të shënohet se puplat e rosës së detit janë të vetmet pupla që mblidhen, të gjitha puplat e tjera janë nënprodukte të industrisë së mishit të shpendit.

Historia e vërtetë

Për shkak të pamjaftueshmërisë dhe çmimit të tyre të lartë, jorganët false me pupla të rosës së detit kanë arritur të hyjnë në treg. de la Place ka një test të thjesht për të përcaktuar nëse një jorgan përmban pupla të rosës së detit ose jo. “Meqenëse puplat e rosës së detit ngjiten bashkë, vetëm kapni një cep të jorganit, kapni puplat brenda dhe provoni t'i ndani,” shpjegon de la Place. Nëse të jep ndjesinë sikur Velkro ngjitet bashkë, atëherë e kuptoni që është pupël rose deti.”