Anashkaloni përmbajtjen kryesore

Çfarë nënkuptojnë vërtet ëndrrat tuaja

Me gjumin e lëvizjes së shpejtë të syrit e kuptoni më mirë veten.

Për më tepër DUXIANA prezanton°Life, Awakened°- një seri videosh dhe artikujsh që promovojnë gjumin e thellë, rigjenerues si bazën për një stil aktiv dhe i shëndetshëm jete.

“Përveç°gjumit°të mirë, doni të ëndërroni mirë,” thotë Rubin Naiman, Ph.D., një ndihmës profesor klinik mjekësie në Qendrën për Mjekësinë Integruese në Universitetin e Arizonës në Tucson. “Njerëzit që nuk ëndërrojnë mirë janë të bllokuar nga ana psikologjike dhe kjo mund të shkaktojë gjendje si depresion dhe ankth në jetën e përditshme.”

Në shumë drejtime, gjumi i lëvizjes së shpejtë të syrit°(REM), kur shihen shumica e ëndrrave, është koha kryesore e trurit për të përpunuar kujtime dhe gërmuar në psikikë. Edhe pse lidhja nuk kuptohet plotësisht, ëndërrimi lidhet fort me shëndetin emocional.

Me strategjitë e duhura, mund të përfitoni nga ëndrrat e ofruara dhe përdorini ato për të përmirësuar performancën tuaj, për të zgjidhur problemet dhe shumë më tepër. Këtu shpjegojmë si:

Ato ju ndihmojnë të përpunoni ndjenjat tuaja. 

Konsiderojeni gjumin REM një seancë terapie falas. “Përvojat që nuk përpunojmë kur jemi zgjuar, i përpunojmë gjatë gjumit REM,” thotë Naiman, duke shtuar se dy të tretat e ëndrrave të njerëzve natën përmbajnë emocione si frika ose ankthi. Kjo është e shëndetshme: Do të thotë se ju përpunoni emocionet ose ngjarjet që mund t'i keni shpërfillur gjatë ditës.

Ëndërrimi përfaqëson një mënyrë të vetëdijshme për një person që t'i vërë gjërat në punë në trurin e tij. Përveç ëndrrave, kujtimi i tyre ka qenë gjithashtue lidhur°me një shëndet më të mirë mendor.

Përfitoni:

Për të përmirësuar kujtesën tuaj të ëndrrave, blini një ditar dhe mbajeni afër shtratit. Kur zgjoheni, provoni të kujtoni ëndrrën tuaj të fundit. Pastaj, me të menduar që keni mbajtur mend diçka prej saj, shkruajeni menjëherë. Brenda 7-10 ditëve, duhet të filloni të kujtoni më shpesh ëndrrat tuaja.

Mund të merrni parasysh edhe konsultimin me mjekun tuaj për të marrë vitamina B6: Një studim°i ri°nga Universiteti i Adelaides në Australi gjeti që njerëzit i kujtonin më mirë ëndrrat, nëse merrnin 240 miligramë para se të flinin.

Ato ju japin mundësinë për të menduar jashtë tablosë.

Përfitoni: 

Shpesh njerëzit përjetojnë momente iluminimi kur dozohen. “Ëndrrat e hedhin logjikën nga dritarja dhe na lejojnë të mendojmë jashtë tablosë në vend që të marrim të njëjtën rrugë pa pushim” thotë Deirdre Barrett, Ph.D., asistente profesoreshë e psikologjisë pranë Fakultetit të Mjekësisë Harvard në Boston. Ajo ka folur me disa atletë që zbuluan mënyra për të përmirësuar performancën e tyre kur ishin të shtrirë pa ndjenja në krevatet e tyre, si për shembull një lojtar tenisi, i cili (në kuptimin e plotë të fjalës) ëndërroi një mënyrë më të mirë për të shërbyer.Praktikoni inkubimin e ëndrrave, të cilën Barret e detajon në librin e saj°"The Committee of Sleep". Para se të shtriheni, shkruani problemin tuaj, vizualizojeni dhe teksa dremitni, tregojini vetes që doni ta zgjidhni këtë problem me sytë mbyllur. Kur të zgjoheni, shpenzoni disa minuta kohë duke reflektuar mbi ëndrrën. (Mbani një stilolaps dhe letër afër në rast se zgjoheni me një moment eureke.) Kur Barrett°i pyeti°studentët e universitetit për të zgjidhur problemet e tyre personale në gjumë, afërsisht gjysma e tyre u zgjua pasi kishin ëndërruar problemin dhe shumica e tyre mendoi se ëndrrat e tyre prezantonin një zgjidhje.

Ato ju paralajmërojnë për problemet e mundshme shëndetësore. 

Episodet që luhen gjatë gjumit mund të sjellin shqetësime të fshehura shëndetësore në pjesën e përparme të trurit. “Kur ëndërrojmë, marrim disa të dhëna ndijore që shpërfillen ditën kur jemi të përqendruar në gjëra të tjera,” thotë Barrett.

Kërkuesit kanë°konkluduar°se shumë gra ëndërrojnë për kancerin e gjirit para se të diagnostikohen.°Edhe°studimet°tregojnë°se çrregullimi idiopatik i sjelljes së gjumit REM (RBD) gjatë të cilit njerëzit shohin ëndrra realiste, të forta dhe të dhunshme, është një parashikues i hershëm i sëmundjeve degjenerative si Parkinsoni dhe demenca.

Një°shkrim°tjetër i botuar në°Sleep Medicine°zbuloi se shpesh njerëzit me apnea gjumi shpesh shohin ëndrra të këqija sikur mbyten, të cilat u shfaqën në 91% të pacientëve pasi filluan të përdorin një makineri të presionit të vazhdueshëm të rrugëve të frymëmarrjes (CPAP).

Megjithatë, ëndrrat nuk e tregojnë të ardhmen. “Është më tepër si një sistem paralajmërimi i hershëm, një mënyrë për të pasur kujdes nga problemet e mundshme që mund të verifikohen më vonë ose jo, në jetën reale ,” thotë Kelly Bulkeley, Ph.D., drejtor i°Databazës së Gjumit dhe Ëndrrës.

Përfitoni: 

Kuptimet e ëndrrave mund të jenë më metaforike se literale. “Mund t'ju duhet të gërmoni pak më thellë për të zbuluar se çfarë do të thotë kanceri në ëndrrat tuaja,” thotë Naiman. “Kur zhvilloni një zakon duke i kushtuar rregullisht vëmendje ëndrrave, do të mund të kuptoni më mirë se çfarë do të thonë.” Ia vlen të shkoni te mjeku, nëse vuani nga RBD ose aventurat tuaja të natës ju kanë bërë të vëreni një problem. Nëse ëndrrat tuaja sugjerojnë disa probleme shëndetësore specifike, mund të ketë ardhur koha të planifikoni atë takimin e vonuar prej kohësh te dermatologu.

Shëndeti optimal është një trekëndësh barabrinjës i palestrës, ushqyerjes dhe gjumit. Përveç kësaj,°DUXIANA°ka bërë partneritet për t'ju sjellë një sërë artikujsh që ju ndihmojnë t'i jepni përparësi këtij trekëndëshi dhe të optimizoni performancën tuaj si rrjedhojë. Lexoni të gjithë artikujt në°Për më tepër°këtu°dhe përgatituni për zgjimin.

 

Të ngjashme